HSSC Clerk 20 november Question paper with solution

HSSC clerk question paper with answer key answer key 20.11.2016

Download HSSC Clerk morning shift question paper 20 november

Download HSSC Clerk evening shift question paper 20 november

Download Haryana GK Capsule for HSSC

Download HSSC Clerk 13 november question paper

Q. 1. Ancient city of Haryana known as Sarpadaman ( सर्पदमन ) ?
Answer -Safidon
Q. 2. Liberty shoes in Haryana manufactured –
Answer – Karnal
Q. 3. Haryana city known as city of weavers ( जुलाहों का शहर )
Ans – Panipat
Q. 4. Nos of Members nominated in Rajya Sabha from Haryana ?
Ans – 05
Q. 5. चव्यन ऋषि की स्मृति में किस पहाड़ी पर मेला लगता है ?
Ans – Dhosi Hills
Q. 6. Name the king of Ballabhgarh martyred in independence war of 1857 ?
Answer – Nahar Singh
Q. 7. Which minister of Haryana launched Pashudhan Bima Yojana recently ?
Ans – OP Dhankar https://www.facebook.com/DainikExpress/
HSSC Clerk 20th November Answer key 2016
Q. 8. Managing Director of HSIIDC – Sudhir Rajpal
Q. 9. Ministry of Women and Child Development, Information, Public Relations and Cultural Affairs in Haryana –
Ans- Kavita Jain
Q. 10. हरियाणा में राजा जनमेजय का सम्बन्ध किस शहर से – Jind
Q. 11. How many administrative divisions are there in Haryana ?
Ans – For Divisions
Q. 12. First State Poet of Haryana ?
Ans – Udaybhan Hans
Q. 13. Maritime India Summit from 14 to 16th of April 2016
Ans – Mumbai
Q. 14. Madhubani Painting is famous in the state –
Answer – Bihar
Q. 15. Aruna Asif Ali was a major woman organizer of ……
Answer – Quit India Movement
Q. 16. If a Panchayat is dissolved, elections take place within – 6 Months
Q. 17. 28, 25, 5, 21, 18, 5, 14, 11, 5
Q. 18. KMP stands for – Kundli Manesar Palwal
Q. 19. Sakshi Malik winner Bronze in Rio Olympic Born on – Sept 3, 1992
Q. 20. Who guided Chandragupta Maurya to become the ruler of Magadh ?
Ans – Kautilya
Q. 21. Greek ambassador Megasthenes wrote a book –
Ans – Indica
Q. 22. Which river originates in the Mansarovar region ?
Ans – The Brahmaputra
Q. 23. Singhbhum and Hazaribagh of Bihar famous for the minerals -Coal
Q. 24 First Indian State formed on the linguistic basis –
Ans – Andhra Pradesh
Q. 25. Gandhi was assassinated on ?
Ans- Jan 30, 1948
Q. 26. United Nations Formed –
Ans – 24th Oct 1945
Q. 27. French Revolution Took place on
Ans – 1789
Q. 28. What do we call the imaginary lines parallel to the equator ?
Ans – अक्षांश
Q. 29. Kangaroo is the national emblem of which country ?
Ans – Australia
Q. 30. India became the member of UN in ?
Ans – 1945
Q. 31. Who founded the Red Cross ?
Ans – Henry Dunant
Q. 32. Which organ does a fish use for respiration ?
Ans – Gills
Q. 33. Lenses used for shortsightedness
Ans – Concave
Q. 34. Boundary of Haryana District that does not touch any state ?
Ans – Rohtak

Q. 35. Iron man of Haryana ?
Ans – Bansi Lal
Q. 36. Which district is formed of late ?
Ans – Palwal
Q. 37. Birla Temple of Kurukshetra located –
Ans – Brahma Sarovar
Q. 38. Which of the following is not the division of Haryana ?
Ans – Karnal
Q. 39. Who considered Guru Jambheshwar as the incarnation of Lord Vishnu ?
Ans – Bishnois
Q. 40 Ans – CMM, EOO, GQQ, ISS, KUU
Q. 41. Which word does not belong –
Answer – Dirt
Q. 42. Sponge is porous , Rubber is ..
Ans – Elastic
Clerk English Section
Q. 43. Correctly spelt word –
Ans – Centenarian
Q. 44. Fill the correct prepositions – Suddenly she turned away –from—–the window and stood —before—–the glass.
Q. 45. It is first time the painting has been displayed to the public.
Ans – Exhibited
Q. 46. A conceited person is seldom liked
Ans – Humble
Q. 47. A place where neither grass nor trees grow –
Ans – Barren
HSSC Clerk Question paper 20 november
Q. 48. जिसे पराजित न किया जा सके – अपराजेय
Q. 49. ग्रहों के नाम किस लिंग में होते हैं – पुलिंग
Q. 50. आभूषण का प्रयायवाची नहीं है – हार
Q. 51 जन्मसिद्ध अधिकार – स्वन्त्रता
Q. 52. पीताम्बर शब्द में समास – बहुब्रीहि
Q. 53. सच्च्तरित्रता में उपसर्ग – सत्
Q. 54. जो थोड़ा जनता हो हो वह – अल्पज्ञ
Q. 55. चारु चंद्र …… अनुप्रास, रूपक
Q. 56. कनक – कमल https://www.facebook.com/DainikExpress/
Q. 57. शरच्चन्द्र का संधि विछेद शरत् + चन्द्र
Q. 58. Alfred Nobel is associated with the invention of – Dynamite
Q. 59. Plants and Trees give out the gas during Photosynthesis –
Answer – Oxygen
Q. 60. Food is digested in the –
Answer – stomach
Q. 61 Minimum age required for a person to become the Prime Minister of India ?
Ans – 25 years
Q. 62. During whose rule was the rupee coin first minted in India ?
Answer – Sher Shah Suri
Q. 63. Indian State which has given the most Nobel Prize Winners
Answer – West Bengal
Q. 64. Madhya Pradesh High Court located –
Ans – Jabalpur
Q. 65. First Indian to win Oscar Award –
Answer – Bhanu Athaiya
Q. 66. First Indian Managing Director of the World Bank –
Answer – Gautam Kaji
Q. 67. First General Election of India
Ans – 1951-52. Rahul Kumar

HSSC Clerk 20 november question paper with Answer Key 2016, 20 November Solved HSSC Clerk Paper, 20th November Haryana Clerk Paper at- www.hssc.gov.in

HSSC Clerk 13 November Question Paper with Answer Key 2016

HSSC has successfully conducted Clerk Exam on 13th November, 2016. Approximate 4900 applicants participated in hssc clerk exam at  17 various centers in the state. Now they wanted to check the Answers.

while other are looking for the question paper as well. Here we will provide you HSSC Clerk 20th November Solved Paper and Answer key which are mentioned below.

HSSC Clerk  20th November Solved Paper with answer key

HSSC stands for Haryana Staff Selection Board. HSSC conducts various exams every year to recruit eligible aspirants for various vacant positions in different government departments. Recently, Haryana Staff Selection Board has conducted HSSC Clerk Exam on 20th November in two shifts. This exam will be continue till 11 Dec. 2016. HSSC Clerk exam for remaining candiddates will be scheduled on 20th, 27th Nov. , 4th Dec & 11th December at various examination centres.  The candiddates who have appeared in HSSC Clerk written exam on 20th November, those can download their Answer key. Here we have provided a direct link to download answer key for the same.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY